Polismyndigheten och hunden
Genom att polisarbetet får större frihet att ingripa innebär detta att länsstyrelsen inte belastas av processer som rör djurskydd i samma utsträckning som tidigare då polisen nu har större ansvar och auktoritet som länsstyrelsen tidigare ansvarade över. Skillnaden mellan den äldre och den nya lagen är att påföljderna blir kraftfullare för lagöverträdare vid vanvård av hund.
I Lagen om djurskydd ska prioriterande åtgärder göras omgående vid exempelvis vanvård av hund. Det primära är givetvis att djurskyddet ska skydda djur från lidande . Vidare vid andra lagöverträdelser ska den nya lagen hindra hundägare att utsätta oskyldiga människor för faror. Pga reformen i lagen får polisen sköta det primära skyddet vid kränkningar av djur. Den nya lagen gör detta möjligt genom polismyndighetens befogenheter om omhändertagande av hunden därefter kan fortlöpande samarbete med länsstyrelsens arbete där en bedömning inleds för vidare placeringar av expertis på området djurskydd. .
Vid polisärenden angående djurskydd bör hanteras omgående och ska inte behöva dra ut på tiden. Länsstyrelsen är fortfarande den myndighet som beslutar om tillsynen vid en besiktning enligt djurskyddslag som djurskyddsinspektören ansvarar för vid fältbesiktning.
Ytterligare regleringar vad gäller hundägare gäller hundregistret. Lagen säger att hundar födda efter 1983 ska vara märkta och registrerade i centrala hundregistret. Polisen har genom lagen fått befogenhet att utfärda föreläggande, förbud samt böter. Den som bryter mot lagen om hundregistrering kan dömas till böter och fängelse upp till ett år.
Polisanmälan vid vanvård av hund
Förutom anmälan till kommunens miljö och hälsoskydd kan anmälan om misstänkt vanvård också göras via polismyndigheten sedan regleringar vid lagändringen öppnat en del dörrar inom området djurskydd. Detta innebär snabbare bedömning om beslut och är viktigt då ärenden om djurskydd ska prioriteras omgående vid incidenter av vanvård av hunden eller vid oaktsamhet av hundägare vid händelse av bristande tillsyn och skador på oskyldiga människor och djur har varit anledning till en polisanmälan. Politikerna i miljö och hälsoskyddsnämnden är beslutsfattarna och på dem vilar även det yttersta ansvaret för att djurskyddslagen verkligen tillämpas.
Nya lagen ger friare tyglar för polisen
Vid tidigare lag om djurens rätt och djurskydd hänvisades det endast till allmänna råd. Jordbruksverket ansvarar för djurskydd och ska kontrollera aktivt i arbetet som rör hunden . Syftet med ny lagreform är delvis bristande kontroll i djurskyddet samt brist på samordning mellan myndigheter. Nu har hundägare större ansvar att bevisa sin lämplighet att äga en hund eftersom polisen faktiskt har befogenheten att beslagta en vanvårdad hund. Skillnaden kan sägas vara konsekvenserna efter en missbrukande handlig som vid vanvårdande djurhållning. Den nya djurskyddslagen har till fördel att polismyndigheten samarbetar med övriga myndigheter och det innebär att konsekvenser och åtgärder sätts in med omedelbar verkan efter att vanvårdade hundar blivit omhändertagna av polisen.
Kamphundsägare
>En lag som förtydligar en tuffare attityd för att bekämpa vanvård av olämpliga hundägare är ett nödvändigt steg i riktning mot ett rättvist samhälle för både människor och djur.
Lagen kommer förhoppningsvis minska rapporterna av den höga statistik av skador som uppkommit på både människor och sällskapsdjur pga. bristande tillsyn eller inkorrekt uppfostran av hundägaren. Det växande antalet incidenter av olyckor som är relaterade till våldbenägna s.k. kamphundar och olämpliga hundägare har varit ett hett debattämne i media och press Den nya reformen i lagen om djurskydd har flera bindande regleringar som innebär tuffare tag mot hundägare vilket ska minska dessa incidenter där de sk. kamphundarna oprovocerat attackerat oskyldiga.
Den nya Lagen om djurskydd visar tydligt att det o acceptabelt att låta missanpassade kamphundars olämpliga hundägare slipper konsekvenserna. Genom djurskyddslagen har polisen större inflytande och auktoritet. De har befogenhet att bedöma och agera i en situation som rör djurskydd. Polismyndigheten får vid bristande skötsel och tillsyn beslagta hundar från deras olämpliga hundägare.
>Dessutom kan polisen utfärda förbud för hundägare att äga sin hund, för fortsatt djurhållning, arbete vid djurstallar eller över huvud taget äga ett hund. Om domen om förbud ifrågasätts kan detta leda till fängelse.